Curiozități despre pisici

Există multe lucruri pe care un stăpân le știe despre pisica sa, cum se îngrijește, ce mănâncă și multe altele. Dar există câteva informații despre pisici pe care nu le știe toată lumea.

Primești sau oferi flori?

Tuturor ne place să primim sau să oferim flori, indiferent de ocazie. Află aici care este limbajul florilor și ce spune codul bunelor maniere despre această "plăcere" nevinovată.

Curiozități despre câini

Curiozități surprinzătoare legate de câini. O listă concisă și documentată despre lucruri mai puțin știute despre câini.

Cum să îți amenajezi o bucătărie modernă și utilă

Fiecare obiect, prin poziționare, dimensiuni și caracteristici contribuie la senzația de confort pe care ți-o dă o cameră. Buna organizare este esențială pentru a economisi atât spațiu cât și timp

Istoria gătitului

Hrana este indispensabila supravieturii omului, implicit si gatitul are un rol important in acesta ecuatie, de aceea multi cercetatori au incercat sa descopere cand a fost inventat gatitul.

2 oct. 2011

Hamsterul Roborovski

Hamsterul Roborovski sau hamsterul rusesc este una dintre cele mai noi specii de hamsteri care si-au facut aparitia in ultimii ani. Roborovski este cea mai mica specie de hamsteri din lume.

Istoric

Hamsterii rusesti pitici Roborovski - Phodopus roborovskii - sunt originari din Mongolia si nordul Chinei si au fost descoperiti de Lt. Roborovsk in anul 1894, in cadrul unei expeditii.

Aspect

Hamsterii Roborovski sunt cei mai mici dintre hamsterii frecvent tinuti ca animale de companie. Ei ajung la 4-5 centimetri lungime si 22-28 grame greutate.
Ceea ce ii deosebeste de alte specii de hamsteri sunt petele albe aflate in locul sprancenelor si longevitatea lor, hamsterii traind intre 3 si 3 ani jumatate.

Comportament

Hamsterii pitici rusesti sunt animalute foarte ,,sonore" si isi petrec foarte mult timp batandu-se in joaca. De asemenea, sunt foarte speriosi si timizi, dar in acelasi timp foarte curiosi si activi pe timp de noapte. Hamsterii Roborovski sunt, în general, destul de amabili şi, rareori, musca. Hamsterii rusesti sunt foarte rapizi şi agili, ceea ce ii face sa fie foarte dificil de manipulat.
Ei pot alerga aproximativ 32 kilometri in timpul unei nopti, in aproximativ 8 ore si jumatate.

Habitat

Hamsterii Roborovski sunt o specie extrem de sociala, ce traieste in salbaticie, in aproprierea desertului Gobi. Ei sunt adaptati climatului de stepa, fiind extrem de eficienti in privinta consumului de apa, pe care si-o extrag din vegetatia existenta. Hamsterii sapa si traiesc in vizuini formate din tuneluri adanci de 60 de centimetri pana la 2 metri sub pamant.

Adapostire

Cea mai mare problema a acestor mici hamsteri este dimensiunea lor de 4-5 centimetri. Hamsterii pitici sunt capabili sa se strecoare printre gratiile custilor, care nu sunt adaptate marimii lor. Asa ca aveti grija sa va procurati o cusca cu gratii foarte dese! Cea mai buna idee ar fi sa le cumparati un acvariu, pe care sa il acoperiti. In interiorul acvariului puneti un asternut de paie, de rumegus sau de talas. "Mobilati-le" cusca cu crengi sau ramurele, iar pentru a se juca cumparati-le binecunoscuta rotita, ori puteti opta pentru o varianta deloc costisitoare - sulurile de la hartia igienica.

Hranire

Spre surprinderea noastra, hamsterii Roborovski nu sunt ierbivori. Ei mananca legume, fructe si plante, dar de asemenea, mananca insecte si carne. Prin urmare, acesti hamsteri sunt omnivori.
In dieta lor trebuie incluse diverse seminte si mici insecte. Recomandat este sa va hraniti hamsterul cu grau, orz, ovaz, sfecla, spanac, banana, mar, morcov, castravete, stevie, loboda si alte verdeturi. Fructele si legumele proaspete sunt foarte apreciate de hamsteri dar trebuie oferite cu moderatie deoarece pot provoca probleme digestive. Urmatoarele alimente trebuie sa fie evitate obligatoriu: citrice, boabe de fasole uscata, mazare cruda, ceapa, usturoi, cartofi, rubarba, rosii si carnea de porc. Hrana li se va administra in 2 portii zilnice, una dimineata si una seara. Obligatorie este prezenta unei adapatori speciale pentru rozatoare mici (cu bila mica) ca hamsterul sa se poata hidrata cu usurinta.

Inmultire

Hamsterii Roborovski pot atinge maturitatea sexuala inca de la 5 saptamani. Cu toate acestea, femelele nu ar trebui puse la imperecheat mai devreme de 4 luni, iar masculii mai devreme de 3 luni. Perioada de gestatie a hamsterilor Roborovski este intre 20 si 22 de zile, dar poate dura in cazuri rare pana la 30 zile. In general femela fata seara, noaptea sau dimineata si va fi activa pana in momentul nasterii. Dintr-o nastere pot rezulta in medie 4-6 pui. Puii au o greutate de aproximativ 3 grame, au dintii formati si sunt lipsiti de par, vaz si auz. Daca femela este la prima nastere sau se simte in nesiguranta poate sa-si manance puii. La varsta de 21 de zile puii pot fi intarcati si separati pe sexe. Hamsterii Roborovski nu trebuie imperecheati cu alte specii de hamsteri!

Achizitionare

Achizitionarea hamsterilor Roborovski se poate face de la diversele pet-shop-uri sau chiar de la crescatori. Varsta optima de achizitionare a hamsterilor este de 3-5 saptamani. Hamsterii de varste mai mari vor fi mai greu de adaptat in nou mediu de viata si cu noii proprietari. Pretul variaza intre 10 si 35 de lei.
Inainte de a achizitiona un Roborovski, insusiti-va niste cunostinte elementare cu privire la hranirea, adapostirea si ingrijirea lui. Cunoscand aceste lucruri va va fi mai usor si veti putea sa-i oferiti prietenului dumneavoastra cele mai bune conditii pentru a fi pe deplin fericit.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More