4 oct. 2010

Cum sa iti amenajezi o bucatarie moderna si utila

  Fiecare obiect, prin pozitionare, dimensiuni si caracteristici contribuie la senzatia de confort pe care ti-o da o camera. Buna organizare este esentiala pentru a economisi atat spatiu cat si timp [gasesti repede toate cele necesare]. Spatiul oricarei bucatarii, oricat de mic, poate fi organizat practic, folosind un mobilier adecvat. Este bine daca iti poti permite unul pe comanda, dar poti imbunatati si unul deja existent, important e sa ai idei bune si, desigur, posibilitatea sa le aplici. Daca de partea a doua poti sa te ocupi singur, la capitolul idei poti gasi cateva sugestii si aici.
Culorile calde cum ar fi galben, crem, portocaliu sunt recomandate pentru zugravirea bucatariei, ele fiind  cele care stimuleaza apetitul si creeaza o ambianta placuta, neaparat necesara unei camere in care petreci destul de mult timp. Poti opta la fel de bine pentru tonuri neutre sau chiar culori reci, cu singura conditie sa adaugi cateva elemente care sa dea impresia  de caldura si sa obtii astfel un ansamblu armonios. Cateva tablouri mici sau decoratiuni adaptate ca tematica ajuta si ele la realizarea atmosferei. Poti inviora camera usor inserand printre placile de faianta sau gresie cateva in tonuri contrastante sau cu aspect inedit. Daca ai deja faianta,  aplicand pe ea cate o bucata de autocolant intr-o culoare intensa, de preferat calda, obtii rapid un decor vesel si atragator.
  Retine ca nuantele inchise dau impresia de spatiu mai mic, pe cand culorile pastelate il maresc optic. Daca incaperea este ingusta si lunga, un truc pentru a o face, vizual cel putin, mai larga este sa faci din placi de gresie, musai montata in verif [adica pe diagonala, in romb], "covorase". In loc sa folosesti o singura culoare de gresie, din loc in loc, faci patrate dintr-o alta culoare.
  Atentie cum iti alegi mobilierul, fiindca este important ce si cum folosesti pentru bucatarie, ca sa nu o aglomerezi si, in acelasi timp, sa ai toate lucrurile necesare. Alege, in functie de spatiul disponibil, forma incaperii si timpul pe care il petreci gatind sau mancand aici.
    Oglinzile te ajuta foarte mult in demersul de a crea iluzia unui spatiu mai amplu. Fie ca optezi pentru una singura mai mare, fie ca preferi unele mai mici, efectul este pozitiv. In magazin gasesti pachete de catre 4-5 oglinzi rotunde, patrate, cu forma de inimioara sau stea, care sifur vor da un plus de rafinament bucatariei.
    Aceasta camera trebuie sa se remarce intotdeauna prin curatenie si buna organizare, pentru ca are un rol aparte in functionalitatea casei. Suprafata podelei si a peretilor se spala des, deci si materialele alese pentru finisarea lor nu pot fi unele oarecare, ci cat mai rezistente.
    Peretii, cel putin in dreptul chiuvetei si al aragazului trebuie placati cu materiale care sa se curete usor, pentru ca acolo, oricat de atent ai lucra, tot apar o multime de stropi de apa, ulei etc. De obicei pentru aceste suprafete se foloseste faianta, dar, daca iti este mai usor, poti pune un geam, lambriu sau placi autoadezive de PVC. Pana acum cativa ani era o regula ca toata bucataria sa fie imbracata in faianta fie pana la tavan, fie doar pana la jumatate, dar tendinta spre economisire si o viziune mai moderna au facut ca aceasta sa fie abandonata in favoarea unui brau de cateva placi doar intre corpurile superioare si cele inferioare ale mobilei.
    Economisesti mult spatiu daca sti ce masa de bucatarie sa cumperi. Cand dispui de un spatiu generos, este in regula sa alegi o masa de dimensiuni mai mari, dar cand locul e stramt, eviti sa ocupi toata camera cu o masa de 6 persoane daca in casa locuiesc numai 2. Desigur, este bine sa fi pregatit si pentru cazul in care vin prieteni multi sau rude in vizita si petreceti mai mult timp in bucatarie, de aceea gandeste-te la o masa plianta. In comert sunt unele care iti ofera posibilitatea sa alegi pentru cate persoane vrei sa intinzi masa [2, 4 sau 8], in functie de elementele pe care le utilizezi. Pentru camere inguste potrivite sunt mesele mici, rabatabile, care se fixeaza pe o latura a unui perete si pot fi pliate atunci cand nu se folosesc.
  O bara prinsa de-a lungul blatului de lucru, adica in spatiul dintre dulapurile de sus si cele de jos, te ajuta sa ai multe lucruri la indemana. Pe ea au loc neasteptat de multe lucruri, de la polonic si laveta, la capace de oale, farfurii, pahare, cutii de condimente etc.Pentru ultimele ai nevoie de suporturi pe care le gasesti cam in toate marile magazine cu articole de bricolaje.
  Hota este un accesoriu important pentru bucatarie, fiind chiar indispensabila in cazul celor de tip american, in care e separata de sufragerie doar printr-un bar sau o arcada. Chiar daca nu ai posibilitatea sa evacuezi aerul viciat, o hota tot e folositoare, fiindca aerul din incapere circula printr-un filtru de carbon care elimina mirosurile. Si daca te gandesti la aspectul estetic, nu iti face griji, findca hota poate fi incastrata intr-un dulap.
  Colturile ascutite pot cauza o serie de neplaceri mai ales cand te grabesti, de aceea este bine sa le imbraci in profile rotunde sau sa fixezi in capetele dulapurilor coltare pe etajerele carora poti aseza 2-3 reviste culinare, un cosulet cu fructe etc.Tot fructe, legume si alte necesare se pot tine intr-o etajera mobila, careia ii poti schimba locul in functie de nevoile tale.
  In loc sa pui vesela si suporturile la scurs in suportul de pe chiuveta, care ocupa si spatiu si este si la vedere, este mai practic sa pui in mobilier un suport special. In corpul de deasupra chiuvetei se fixeaza un gratar pentru farfurii, in care se usuca in voie, vreme in care bucataria ramane ordonata si primitoare. Sub gratarul respectiv poate fi un decupaj, ca apa sa se scurga in chiuveta sau, de preferat, o tava.
  Ca sa lucrezi bine si in siguranta ai nevoie de o lumina buna. Degeaba ai in tavan un bec puternic daca stai cu spatele la el cand cureti legumele, de exemplu, de aceea este recomandat sa fixezi un corp de iluminat suplimentar chiar sub dulapurile suspendate.
  Ca sa dai cu adevarat viata bucatariei, incearca sa gasesti intr-un coltisor loc pentru 2-3 ghivece. In ele, in loc de flori, poti semana plantute folositoare. Ia gandeste-te cum ar fi ca in plina iarna sa pui la mancare patrunjel, marar, menta sau alte verdeturi proaspete crescute chiar de tine la fereastra.
  La aceste cateva sfaturi sper sa se adauge si cele din experienta ta. Daca ai alte sugestii pentru amenajarea bucatariei , nu ezita sa imi lasi un comentariu pentru ca toti cititorii sa poata beneficia de ele.

1 comentarii:

Intradevar in bucatarie trebuie sa ai grija ca suprafetele existente sa se curete usor, deoarece se murdaresc foarte repede.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More