28 iul. 2012

Parcul Carol

Sătui de zăpuseala din casă, am decis să ieșim în parc.Și cel mai apropiat, în care nu mai fusesem de asta iarnă, era parcul Carol.
Mic, cochet, plin de copii. Mă leagă multe amintiri de locul ăsta. Când eram copil mă aducea mama destul de de să ma joc printre trandafirii înforiti si să ma dau pe tobogan pe marginea scărior :)
Pentru că m-a apucat nostalgia, m-am gândit că ar fi interesant să scriu câteva detalii despre acest colt de Rai.

Amenajarea parcului Carol a durat 6 ani și a fost ridicat pe Dealul Filaretului unde se întindeau odată viile Bucureștiului. Construcția lui a început în 1900 și a fost inaugurat în 1906 sub conducerea lui Carol I. Forma parcului a fost proiectata de peisagistul francez Eduard Redont iar de organizarea lui s-a ocupat academicianul Constantin I. Istrati, fost primar al Bucureștiului. Inaugurarea parcului a fost integrată în expoziția jubilară “Carol I - 40 de ani de domnie și România - 25 de ani de regat”, eveniment la care regele Carol a invitat mai marii Europei și în cadrul căruia s-a prezentat și parcul Libertății, fosta denumire a parcului Carol. Suprafața inițiala a parcului a fost de 36 de hectare, apoi a fost amenajat un lac cu o suprafață de 2 hectare ce traversează pe dedesupt Aleea Centrală (nucleul parcului), gândită în stil geometric. Inițial parcul conținea pavilioane expoziționale și clădiri anexate acestora, ulterior arhitecții Ștefan Burcuș împreună cu Victor Ștefănescu au construit un castel de apă denumit ‘Turnul lui Vlad Țepes’, inspirați după designul original al cetății de la Poenari.
După cutremurul de la 1940 a fost construită o cascadă cu ajutorul planurilor arhitecților Petculescu și Schindl, cascadă strajuită de 3 sculpturi cioplite de Filip Marin, Dimitrie Paciurea și Karl Storck. Mai târziu, sculpturile au fost mutate de la poziționarea inițială, mai aproape de Aleea Centrală. Azi le găsim sub denumirea de “Frumoasa Adormită” și cei 2 “Giganți” care veghează unul în fața celuilalt, monitorizând parcă vizitatorii parcului. Tot în interiorul parcului au fost construite Arenele Romane, pentru a sărbători "18 secole de romanitate pe pământul Daciei". Inițial, Arenele Romane, cu o capacitate de aprox. 5000 de locuri, găzduiau evenimente culturale și sportive, iar azi complexul oferă evenimente de toate tipurile (de la expoziții culturale la petreceri și concerte).
Impozantul “Mausoleu” după care se identifică acest parc, a fost ridicat după planurile arhitecților Horia Maicu și Nicolae Cucu. Monumentul, închinat în cinstea memoriei eroului necunoscut, a fost inaugurat în 1963 și a fost intitulat în perioada comunismului “Monumentul eroilor luptei pentru libertatea poporului și a patriei, pentru socialism”. Dupa 1991 aici au fost aduse osemintele ostașilor martiri din al doilea război mondial, transportate de la Mauzoleul din Mărășești. Printre obiectivele turistice ale acestui parc se mai regăsesc: Fântâna Cantacuzino (realizată în stil neoclasic), Muzeul Național Tehnic “Dimitrie Leonida”, fântâna Zodiac și Institutul Astronomic al Academiei Romane.
Carol este inclus în “Lista monumentelor istorice din 2004”, iar începând cu 2009, în urma unui proiect al capitalei, au fost aduse păsări în jurul lacului, care, împreuna cu peisajele naturale dăruite de vegetație oferă parcului Carol un caracter peisagistic plăcut, devenind unul dintre principalele locuri de promenadă al bucureștenilor.
 
 

0 comentarii:

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More