10 oct. 2010

Pleci la munte? Ia-ti masuri de siguranta pentru o vacanta fara pericole.

 Iarna, unul dintre locurile favorite ale turistilor este muntele. Inzapezit, cu aer proaspat si cu privelisti magnifice, muntele ademeneste in fiecare sezon oameni de toate varstele  care il prefera fie pentru relaxare, fie pentru trasee, partii sau alpinism. Daca te pregatesti de o excursie la munte, cu familia ori cu prietenii, este bine sa citesti sugestiile de mai jos, pentru a te bucura de drumetie in siguranta!

  Ce pui in bagaj pentru 3 zile la munte?
  • haine: 2-3 maieuri, 2-3 pulovere groase si comode, o pereche de pantaloni de fas, preferabil, sau blugi care, desi nu sunt foarte caldurosi, sunt rezistenti la tavaleala de pe partie, cateva perechi de sosete de lana sau flausate, rezistente si calduroase, bocanci de munte cu talpa antiaderenta, potriviti ca marime si, eventual, imblaniti, o pereche de incaltari mai usoare de schimb.Cu incaltarile potrivite traseul nu mai este atat de obositor. Retine ca mai multe straturi subtiri izoleaza mai bine decat unul singur gros.
  • trusa de prim ajutor: atat daca urci pe munte, cat si daca stai la cabana, o astfel de trusa este indispensabila. Continutul ei il ladaptezi in functie de planurile pe care le ai: de la cateva analgezice, medicamente anti-raceala, leocoplast, baton protector pentru buze si crema hidratanta, pana la comprese medicinale, garou, atele, pentru orice eventualitate.
  • mancare neperisabila: conserve, batoane de proteine, nuci si fructe uscate, ca sursa de energie, o sticla de apa.
  • harta cu zona in care vrei sa faci drumetii. E preferata sa fie cat mai detaliata si actualizata.
  • o lanterna dotata cu baterii noi sau acumulatori incarcati, telefon mobil in agenda caruia sa ai si numarul de salvamont, busola, ochelari de soare si, eventual, un fluier. 
 Atentie! Depoziteaza tot bagajul intr-un rucsac sau o geanta care sa fie cat mai comoda la purtat si retine ca greutatea acestuia poate ajunge pana la un sfert din a ta, dar sa nu depaseasca 15-20 kg
 Aranjeaza  lucrurile in rucsac in ordine ca sa le poti gasi si pe intuneric. E bine sa pui hainele pe grupe in pungi de mai multe culori, ca sa le indentifici repede si in caz ca te prinde vreo ploaie, ai schimburi uscate. In partea rucsacului care va sta lipita de spate se pun lucrurile moi, cum ar fi hainele. La baza bagajului stau intotdeauna obiectele mai grele si rar utilizate. Pentru obiectele mici care pot fi necesare in orice clipa se folosesc buzunarele de pe laterale.
 Daca toti din grup sunteti incepatori in ale muntelui, plecati numai pe trasee marcate si deschise pe timp de iarna, insotiti de un ghid sau de un prieten cu experienta in drumetii. Nu va avantati pe trasee foarte lungi sau dificile, mai ales daca starea de sanatate sau pregatire fizica nu va permite sa faceti efort sustinut.
 Inainte de a alege un traseu e neaparat necesar sa te informezi de itinerarul pe care vrei sa-l parcurgi, nivelul de dificultate, starea vremii, cabanele si mijloacele de transport de pe drum. Nu pleca de unul singur, cel mai bine e sa faci parte dintr-un grup de 4 persoane si cand va hotarati asupra drumului tineti cont de conditia fizica a tuturor. Pe traseul montan se merge in sir compact lasand spatiu suficient pentru a nu-l incomoda pe cel din fata. Incercati sa va impuneti un ritm potrivit pentru toti din grup si cautati sa-l mentineti. Cei mai putin pregatiti fizic nu trebuie lasati in urma, ci ajutati. Intr-un grup mai numeros, persoanele mai experimentate se vor imparti, unele vor deschide drumul, altele vor fi ultimele pentru a se asigura ca nimeni nu ramane in urma sau se rataceste.
 Daca e nevoie faceti pauze scurte, musai in locuri unde drumul este mai lat si sunteti in siguranta. Evitati sa strigati in zonele cu pante abrupte si inzapezite pentru a nu declansa avalanse. Nu lasati ambalaje de alimente pe drum, nu distrugeti marcajele ori indicatoarele turistice! De asemenea, nu trebuie sa consumati alcool inaintea sau pe parcursul traseului montan, deoarece alcoolul scade capacitatea de reglare a temperaturii corpului si poate aparea hipotermia, adica scaderea temperaturii corpului sub limite normale.
 In caz de accident sau de ratacire.
 Incercati sa va pastrati calmul si sa actionati coerent pentru binele tuturor. Daca doar ati ratacit traseul, ramaneti uniti, miscati-va pe loc pentru a va incalzi, nu lasati pe nimeni sa atipeasca pentru ca poate aparea hipotermia si nu consumati bauturi alcoolice. Incercati sa gasiti marcajul si sa lasati semne pe care sa le recunoasteti in caz ca drumul nu este cel bun si e nevoie sa va intoarceti.
 Daca unul dintre membrii grupului s-a accidentat si nu mai poate continua drumul, nu-l lasati singur. Cand nu puteti da telefon, va impartiti, doua persoane mai bine echipate si experimentate se indreapta spre cea mai apropiata cabana sau localitate unde anunta imediat salvamontul, salvarea ori  politia, iar ceilalti din grup raman alaturi de ranit, incercand sa ii acorde primele ingrijiri, sa il mentina treaz, constient. In aceste cazuri este extrem de important ca accidentatul sa fie bine acoperit cu haine sau, daca exista, saci de dormit pentru a evita hipotermia. Un semnal luminos sau sonor la interval de 10 secunde va poate fi de folos pentru ca semnifica tot nevoie de ajutor.
 Cand mergeti la schi
 Deoarece unul dintre principalele motive pentru care mergem la munte iarna este partia (de schi, de sanius, de snowboard), iata cateva reguli de folosire a acesteia, astfel incat sa nu te pui in pericol nici pe tine si nici sa nu reprezinti un pericol pentru ceilalti.
 Este bine sa stii ca partiile au marcaje internationale care indica gradul de dificultate al acestora: verde inseamna ca partia e pentru incepatori, albastru - traseu usor, rosu - mediu si negru, partie dificila, rezervata schiorilor cu experienta. Daca esti incepator,  nu te avanta pe o partie dificila, caci in schimbul dorintei de distractie te poti accidenta serios.
 Adapteaza-ti viteza, traiectoria si maniera de a schia in functie de partie, de stratul zapezii, dar si de traficul de pe partie. Cand cobori pe schiuri, ocoleste schiorii care urca fie prin stanga, fie prin dreapta lor, asigurandu-te din timp si lasand depasirea suficient de larga pentru a lasa loc reactiilor neprevazute ale celor depasiti. Evita sa faci gesturi foarte largi cu betele de schi, cu care poti lovi pe cineva fara voie. Nu stationa pe parcursul partiei, decat in cazul unui accident. Daca ai cazut, elibereaza partia cat mai repede. Pauzele necesare le poti face pe marginea partiei sau in locul de pornire (la cabana) ori de terminare a partiei. Nu te avanta in zonele din afara marcajului pentru partie.
 Unde exista o partie pentru schiuri si saniute, respecta traseele adecvate; nu folosi partia de sanius pentru schiat sau invers, caci risti sa fi accidentat sau sa ii lovesti pe ceilalti. Dupa ce ti-ai luat toate masurile de siguranta, te poti bucura alaturi de cei dragi de acest frumos, friguros si alb anotimp!  

0 comentarii:

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More