3 dec. 2010

Sarmale

Pentru ca tot vine perioada in care romanii baga sarmale la greu, m-am gandit sa impartasesc cu voi cea mai simpla reteta de sarmale pe care o stiu (de la mama, doooh) :)
Ingrediente:

  • carne tocata (1kg)
  • carne afumata (eu am luat ceafa afumata)
  • varza murata
  • orez
  • 1 ceapa
  • foi de dafin
  • sare si piper (macinat si boabe)
  • rosii in suc propriu (eu cumpar la conserva)
  • bulion
Mod de preparare:
Se caseste ceapa in putin ulei si se amesteca cu carnea tocata, cu 2-3 linguri de orez  spalat, sare si piper macinat. Se spala varza si se taie frunzele de pe cotor. Intindeti o frunza pe masa si puneti intr-un colt o lingura de carne (sau, ma rog...cata vreti, in functie de dimensiunea sarmalei; eu le fac mai  mici, automat pun mai putina). Se ruleaza carnea in foaia de varza, cand ati ajuns la jumatatea frunzei, impaturiti-o intr-o parte si rulati pana la capat. Partea care a ramas neimpaturita se inghesuie in interiorul sarmalei (e greu de explicat...daca nu intelegi ar fi bine sa rugati pe cineva sa va arate cum se face :D ). Buun. Se repeta procedeul pana terminati carnea. Varza care va mai ramane (si ar fi bine sa va mai ramana), o tocati si o puneti de-o parte. Intr-o cratita puteti cali un pic carnea afumata (nu este obligatoriu, dar ii da un gust mai bun).
Aranjati primul rand de sarmale pe fundul unei cratite. Peste presarati varza tocata si apoi asezati si al doilea rand. "Aruncati" printre sarmale si carnea afumata, piperul boabe si o foaie de dafin. Deasupra, cand ati terminat cu straturile de sarmale, puneti ultimul strat de varza. Turnati rosiile in suc propriu si apoi puneti apa pana la nivelul sarmalelor.
Bagati-le la cuptor si inghiti in sec in timp ce in bucatarie se imprastie aroma imbietoare... Va fi imposibil ca a doua zi sa nu va intrebe vreun vecin din bloc "ati facut sarmale?". Cand a venit prietenul meu acasa nici nu a apucat sa intre pe usa ca deja a zis "hmm...faci sarmale" :)))
Revenind la oala noastra, cand sarmalele aproape au fiert, scoateti oala din cuptor si adaugati 2-3 lingurite de bulion desfacut cu apa. Aveti grija sa aveti mereu apa in oala cat aceasta sta in cuptor!
Pofta buna!

p.s : puteti pune si cimbru...eu nu pun pentru ca nu mananc mancare condimentata cu asa ceva :P

0 comentarii:

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More